ING Night marathon Luxembourg (HM)

De ING Night halve en hele marathon Luxembourg zit altijd steevast vroeg vol, zo ondervond ik begin 2017. Ik deed een nieuwe poging in de herfst van 2017. Toen Steph dit hoorde, wilde hij ook graag. En zo was het grote doel van al onze trainingen het afgelopen half jaar deze halve marathon.

66bccaff-51e2-40a4-bc2c-4cd7c3977f36

Steph was nog nooit in Luxemburg geweest, ik voor het laatst in 1986 met mijn familie. Voor zover ik weet ook meteen de laatste vakantie met het hele gezin. Mijn moeder had geen zin meer om te ‘zorgen’ in vakanties en bleef liever thuis, mijn vaders bedrijf raakte failliet in 1987 zodat budget voor vakanties als sneeuw voor de zon verdween en daarna ben ik alleen nog eens met mijn vader een paar dagen weggeweest naar Duitsland, met een sleurhut (caravan).

Flat Eric was mee deze vakantie en ik bedacht me dat het wel leuk was hem mee te nemen tijdens de halve, omdat deze wedstrijd niet het uiterste van me ging vergen en ik dus een klein gewichtje in mijn rugzak kon hebben. Ook wist ik dat bij deze wedstrijd best veel kleurig uitgedoste mensen meededen, dus iets geks was wel op zijn plek. Flat eric is door 1 iemand op de foto gezet, er is vaak gewezen, maar omdat hij achter hing, hadden de meeste mensen pas vrij laat door dat hij er zat.

IMG_3348.JPG

Het evenemententerrein was trouwens huge, maar niet handig ingedeeld. Dixies waren er maar aan één kant van het terrein en daar stond een gigantische rij, iemand had tussen de dixies en de dranghekken voor de startvakken een grote luchtballon en touwen neergelegd en ons startvak (D), was alleen te bereiken door om het hele veld heen te lopen en via een dun trapje aan de achterkant naar beneden te lopen. Daar waren geen dixies meer, dus ik hield mijn plas maar op!

De sfeer was wel geweldig en de start was indrukwekkend. Luchtballonnen, een grote opblaasleeuw, ontzettend veel mensen en confetti afgeschoten bij de start.

vs180527-005vs180527-006

Ik zou zeggen: bijna of gelijk aan de enthousiaste starts van de Rock ’n Roll runs.

vs180527-007

We hadden wel moeite om hier rustig te starten, door al dat enthousiasme. Maar we moesten wel, want het was warm en er lag nog een flink pittig parcours voor ons. Ik had onze nieuwe GoPro sessions meegenomen, een klein vierkant cameraatje dat in het voorste vakje van mijn rugzakje paste. We kenden elkaar nog niet zo goed, maar dat bleek later…

Leuk was dat er onderweg meer mensen in aparte uitdossing liepen. Engelen, 2 keer een Captain Jack Sparrow, een indiaan, mensen met toffe teksten op hun shirt:

De eerste stukken gingen door vrij nieuwe woonwijken van Luxemburg, een Luxemburg dat ik niet kende en een lang stuk van het meer industriele stuk van Luxemborg (met banken, winkels, overheidsgebouwen en hippe restaurantjes), de brug over naar de oude stad. Overal enthousiaste mensen langs de kant die ‘Allez allez!’ toeriepen… ook in Luxemburg trouwens kinderen die een highfive wilden en kleine rotjongetjes die je highfive dan net ontweken.

Ook de ING night marathon doet aan estafette (Staffel). Mensen die maar 10km van de route lopen en je dus in volle snelheid voorbij stuiven als ze net starten vanaf hun ‘station’.

De stukken in de binnenstad waren ook het mooist. Prachtige oude huizen in mooie stadswijken, goed onderhouden allemaal. In die wijken allemaal mensen aan de kant, je in het Frans aanmoedigend, sommigen met een biertje in de hand en een straat barbecue aan het houdend. Hoe dichter we bij het centrum kwamen, hoe meer mensen langs de kant, achter dranghekken. Ergens op een centraal plein weer een verzameling luchtballonnen en massa’s mensen. En een groot videoscherm.

Tegen die tijd had Steph het al erg zwaar. We maakten gemiddelde tijden van tussen de 6:50 en 7:00/km. Als hij het zwaar heeft, doet hij hetzelfde als ik: hij keert in zichzelf en communiceert minder. Ik wil dan teveel voor hem zorgen en ga bekertjes water meepakken die hij niet nodig heeft of partjes sinaasappel meepakken die hij niet hoeft. Ik moet afleren dat te doen 😛 Toch genoot ik van het publiek om me heen. Ik heb dit alles willen filmen in de binnenstad, maar had niet door dat ik de camera gekanteld vasthield. Dat moet na ongeveer 5 a 7km zijn gebeurd. Alle beelden van daarna zijn leuk, maar staand gefilmd, dus niet echt nuttig.

We liepen nog door een park, enorm druk, veel mensen die op het gras naar de langslopende mensen aan het kijken waren. Een raar soort slalom kringelweg door het park heen ook.

IMG_3298.JPG

Op de brug terug kwamen we de snelste keniaan op de marathon nog tegen. Het schemerde al.

IMG_3303.JPG

De laatste kilometers waren machtig; de organisatie had langs de weg allemaal grote kaarsen in schalen neergezet als een soort rituele weg naar de Luxexpo terug. De finish was in de Luxexpo zelf: een grote verlichte hal, onnoemelijk veel mensen, neonlicht en muziek. We voelden ons euforisch en omdat Steph wist dat het einde in zicht was, kreeg-ie weer energie om kinderen te high-fiven.

fiish

De finish was vrij druk, op onze finishfoto’s staan voor de helft andere mensen en we moesten snel doorlopen om onze medaille in ontvangst te nemen. Die was dan ook écht mooi en groot!

IMG_3347

Na de finish was het een zigzaggen naar buiten toe en waar we even stilgestaan hebben in een fuik met honderden mensen, omdat je vervolgens weer naar binnen toe moest, weer langs de dranghekken van de finish en het gratis bier, naar buiten, waar je je huurchip weer moest inleveren (en daarbij kreeg je 5 euro terug van de organisatie).

Alles bij elkaar hebben we, ondanks het zware parcours, toch een fijn gevoel over deze wedstrijd. Het was druk, het terrein kan die enorme hoeveelheid mensen maar nét aan, maar het is wel weer enorme belevenis en tof om te zien hoe enthousiast iedereen langs de kant was. De dagen erop hebben we met wiebelbenen met spierpijn nog enkele hikes in het Mullerthal gedaan, maar daarover lees je meer op mijn reisblog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s