Wegwaaien in Zaltbommel a.k.a Two Rivers marathon.

Vandaag zou een koude dag worden. Eerst waren er berichten dat het niet boven de twee graden uit zou komen, deze zondagochtend toen we vertrokken was het net -4. Ik heb nog nooit een marathon gelopen bij zulke temperaturen, maar eens moet de eerste keer zijn en op alle weersomstandigheden kun je je kleden. Daarom maar het laagjesprincipe toegepast. Sleeves, shirt, winddicht jasje, handschoenen, muts en Herzog tubes.

De Two rivers marathon liep ik voor het eerst. Deze marathon is voor de mensen die de Two Oceans marathon in Zuid-Afrika willen lopen een mooie manier om zich te kwalificeren. Die ultrarun (56km) lijkt me ook echt prachtig, maar niet dit jaar. En volgens mij is het ook verplicht om een bepaald bedrag aan charity op te halen, iets wat ik ook niet zo snel voor elkaar krijg. Maar zeg nu zelf, dit soort plaatjes maakt wel nieuwsgierig:

Two-Oceans-Marathon-2016most-beautiful-ultra-marathon

Maar nu terug naar het iets minder bergachtige Zaltbommel, alwaar de start was van de Two Oceans marathon. De organisatie had het goed voor elkaar, met een lekker warm theater met een bar, allerlei banken en sofa’s om te zitten, vuurkorfjes en lekkernijen buiten en voldoende ruimte voor iedereen. Ze weten na een paar edities duidelijk wat ze doen.

IMG_0059

De zon scheen de hele dag lekker fel, maar er stond wel een snijdende Oostenwind die de gevoelstemperatuur flink naar beneden bracht. Rond kwart voor 11 werden we verzocht naar het startvak te komen. Ik meen dat er zich oorspronkelijk 400 mensen hadden aangemeld voor de marathon. Uiteindelijk zijn er maar 213 over de finish gekomen, maar daarover later meer.

IMG_0058

Ik had veel steun aan Steph bij de start. Hij had oorspronkelijk het plan om heen en weer te rijden naar Eindhoven, maar het warme theater beviel hem goed. Hij heeft daar dus ruim 4 uur gezeten met de powerbank, warme koffie en Tony’s Chocolonely uit mijn goodybag ❤ .

De start ging eerst door het centrum van Z’bommel en kort daarna gingen we de dijken op, de harde, koude wind in. Ik heb de 4:00 pacers nog aan me laten passeren, al probeerde ik wel zeker 2 minuten bij ze aan te haken 😀  Het groepje daarna, op de dijk, liep ongeveer mijn tempo en ving de wind mooi op, dus ik bleef een tijdje hangen en mijn tijden lagen rond de 5:40/5:45.

28436214_345542385946495_4797110773186822144_n

Helaas kwam daar ‘Steve’ aangelopen, die zich tussen de groep wrong en me onbewust een tik op mijn arm gaf. En nog een. En nog een keer tegen mijn schoen schopte omdat-ie veel te dicht op iedereen liep. Ik liep dus wat vooruit en raakte langzaam de groep kwijt.

IMG_0061.JPG

Na 11km liet ik de storm achter me en gingen we wat meer de dorpjes in zoals Rossum, Rome(?) en Berm tot aan Kerkdriel. Die laatste was wel mooi. Veel scheepvaart en hooggelegen huisjes op de kade. Lange stukken alleen lopen bij Hoenzadriel, maar dat voelde eigenlijk wel goed en de zon scheen ook nog lekker warm, dus kon het mutsje af en de sleeves uit. Helaas had ik veel losse haren uit mijn vlecht die in mijn gezicht wapperden, dus daar heb ik tot ruim bij het 21km punt dat onder de A2 doorliep, mee geworsteld. Toen maar weer mijn muts opgezet en ik was van de ‘ellende’ af.

De 22e naar de 23e kilometer was ik even de motivatie kwijt. Een lange, lege dijk diende zich aan. En dus belde ik Steph met het headphonetje op mijn hoofd. Het was fijn om zijn stem te horen en hij sprak me weer moed in en ik liep weer door. Ik wilde graag snel weer bij mijn vent zijn!

Op 28km gaven de eerste mensen al op en waren aan het wandelen. Ik heb veel, erg veel afhakers gezien en volgens mij zijn er erg veel DNF-ers geweest vandaag, mede door de griepgolf de laatste tijd, denk ik.

And Well, op 30km diende zich het dorpje Well aan. Met een kasteeltje! Verder is er niet zoveel over Well te vertellen. Maar het nog maar 12km was, was een opsteker!

De beentjes voelden nog goed, vreemd genoeg. Eerdere pijntjes waren weer verdwenen (want de eerste 10km kreeg ik het idee dat na de linker nu de rechterheup aan de beurt was). Er werd helaas vrij hard gereden op de dijkjes tussen Well, Slijkwell en Delwijnen. Echt geen 60 die werd aangegeven op de borden.

Op 34km voelde ik honger opkomen. Alle gelletjes uit mijn voorzakje had ik al op, dus stopte ik even. Gel op, water op en we konden weer door. Rondom me strompelden al aardig wat mensen met moeite voort. Ik had continue een Belgische stem in mijn hoofd die ‘Kom aan, kom aan!” prevelde. Het was nodig. Een kilometer verder begon het ook echt koud en hard te waaien (het was ook een klein dorpje met weinig beschutting). Zwaar, op die afstanden.

Op 36km stond Femke langs de kant! Een opsteker in het verder niet zo boeiende dorp!

28164837_2073111286301732_209398292119064048_o

Dat werd nog erger tussen 38 en 39km. Ik kon de finish al bijna ruiken, maar de wind stond daar echt bizar sterk. Wederom een superkaal stuk dichtbij de snelweg zonder enige beschutting. Een laatste geseling op je motivatie. Veel mensen ingehaald nog omdat ze of bijna stilstonden of liepen.

Op 40km stond het laatste muziektentje. Ik heb een kleine buiging voor ze gedaan, wat een fijne opsteker! Daarna gingen we een fietstunnel met Fiep Westendorp tekeningen door (die komt blijkbaar uit Z’bommel) en weer terug het dorp in. Veel lieve vrijwilligers cq. verkeersregelaars die nog even hun duimpje naar je opstaken.

Al gauw was daar de 41km. De hoek om met nog twee lopers. Die nog ingehaald (zonder wind ging het best wel!) en daarna het laatste stuk langs het water. Daar stond het dranghek al waar we die ochtend niet langs konden om te parkeren. En mensen. Dranghekken. De finishboog. Jaaaaa eindelijk de finish! Na de doorloopmatten stond daar de wethouder van verkeer en sport van Zaltbommel, Han Looijen, met de medailles klaar, die ik door zijn dikke ambtsketting aanzag voor de Burgemeester. Maar wel tof!

Ik heb onderweg mijn Garmin elke keer gepauzeerd als ik stil stond. Mijn Garmin gaf daardoor een tijd van 4:08 aan. Mijn officiele tijd was echter 4:12. Ik had 4:10 willen lopen, maar vond de wind en de kou echt pittig. Als ik ook zie dat er van de 400 aanmelders maar 213 zijn gefinisht door allerlei omstandigheden, vind ik het een prima prestatie en ben ik tevreden. Ik heb vrijwel geen spierpijn in mijn benen, alleen stijfheid.

IMG_0065

(gezicht rood van de kou en gegeseld door de wind)

Op naar Dusseldorf. Waarschijnlijk is het dan een stuk beter weer. Maar eerst nog volgende week 15km lopen met Steph samen in Venlo! Ik verwacht er dan al weer helemaal klaar voor te zijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s