Review: Asics Gel Nimbus 19

Voordat ik dit stukje begin, wil ik je zweren dat ik niet betaald word door Asics, Hardloopaanbiedingen of ieder ander merk. Ik geef gewoon mijn mening omdat ik gemerkt heb dat ik, toen ik zelf naar meningen van anderen zocht, het fijn vond dat ik de niet gekleurde mening van anderen vond.

thenextpair_t750n9099-4_1_1

Kortom: hier is mijn mening over de Asics Gel Nimbus 19! En dat van iemand die al ruim 6 jaar lang op Nikes loopt! Waarom dan toch Asics? Dat zal ik je vertellen…

Zodra je begint te trainen voor marathons, maak je veel kilometers. Geen verrassing. Hierdoor slijten je schoenen veel sneller. Vlak voor mijn laatste marathon heb ik een nieuw paar schoenen gekocht en recent kon ik in de Garmin connect-tool zien dat die ook alweer 450km gemaakt hadden. Met mijn gewicht en trainingen zit ik alweer snel aan de 900km en vanaf die ‘kilometerstand’ zijn schoenen bij mij altijd merkbaar versleten of sluipen de lichte blessures er alweer in.

Ik was een trouw aanhanger van de Nike Lunareclipse die altijd lekker liepen en die ik altijd kon vinden op Ebay. Maar die worden niet meer gemaakt en de voorraden op eBay raken langzaam op. Op naar een nieuw merk dan maar.

Ik heb op Twitter aan mensen gevraagd wat zij zoal dragen of wat ze zoal aanraden. Ik ben een haklander van nature en proneer licht onder (naar buiten). Ik heb menig artikel gelezen over de voordelen van voorvoet- of middenvoetlanding, maar ik land al 6 jaar op mijn hak, heb geen zin om mezelf een volledig nieuwe loopstijl aan te leren en weet mijn benen met krachttraining te verstevigen om het haklanden vol te houden. Haklanding vereist een goede demping in je hak of een hoge drop om de klappen op te vangen.

Bij mijn man Steph, ‘gezegend’ met O-benen en net als ik pronatie naar buiten, zag ik dat het lopen op zijn Asics Gel Nimbus 19 hem prima afging. In tegenstelling tot de lichte, zachte zolen van mijn Nikes, trad er bij hem geen slijtage van de hakken naar buiten op, dit terwijl zijn schoenen nu al 200 a 300km hebben gemaakt. Zijn manier van afwikkelen is exact hetzelfde als ik en dus nam ik de gok en kocht ik via Hardloopaanbiedingen , die net de Asics gel nimbus 19 in de aanbieding had, een zwart paar.

T700N_9099_0010291322_RT_AAC

Toen de doos arriveerde en ik de specificaties van de schoen zag, maakt ik me zorgen. Ik had maat 42 besteld, één maat groter dan mijn normale schoenmaat, net zoals alle vorige Nikes die ik heb gehad. Echter stond in de Asics de werkelijke lengte als 26,5cm aangegeven, waar de Nikes allemaal 27cm lengte hadden. Zelfs toen ze als gegoten bleken te zitten, zat het me nog niet lekker. In een hardloopschoen moet je altijd de ruimte hebben en je kunt ze beter iets te groot kopen dan te klein. Blauwe teennagels of klauwende tenen zijn niet echt iets waar je op zit te wachten.

Toen ik de ruimte die mijn grote teen in de schoen overhad, vergeleek met die van Steph én met de ruimte in mijn oude Nike-schoen, bleek die echter overeen te komen. Ook kon ik zowel de Asics en de Nike naast elkaar leggen en bleken ze exact hetzelfde in lengte. Wie moet je dus geloven? Soms valt een merk schoen groter dan een andere.

De enige manier waarop je het zeker weet is lopen! En zo geschiedde vandaag. Een 12km duurloop over asfalten paadjes in het bos. En daar merkte ik het werkelijke verschil. De Asics Gel Nimbus 19 is voorzien van een fijn soort ‘kuipje’ om je hiel, een stevig binnenwerk dat zwabberaars zoals ik netjes corrigeert. Dit voel je ook aan de achterzijde: de rechtopstaande, stevige  rand is wel iets waar je aan moet wennen.

asics-gel-nimbus-19-T750N_9099-top_c41832ca-2289-4990-b4fa-1b0c097ca420_large

Ik moet oppassen dat ik de veters niet te strak aantrek, want dat resultaat meteen in tinteltenen. Ik loop prachtig recht en stabiel, zelfs bij een detourtje door zachte ondergrond, takjes of scheve paden.

Het is niet helemaal eerlijk om een Nike hardloopschoen, die al 450km achter de kiezen heeft, te vergelijken met een nagelnieuwe schoen, maar ik heb nu al het idee dat de Asics me op het rechte(re) pad gaat houden (letterlijk, natuurlijk 😉 ) . Ook heb ik het idee dat de zool een stuk minder slijtgevoelig is dan de zachte, lichte zool van de Nike. We zullen zien in 2018 of mijn aanname klopt. Voorlopig ben ik weer voorzien van twee paar schoenen die me bij menig halve – en hele marathon gaan bijstaan en hopelijk heb ik een nieuwe vriend gevonden in de Gel Nimbus, die gelukkig door Asics nog steeds opgevolgd wordt met een nieuwe serie.

Advertenties

2 comments

  1. Hi Mariska,

    Al jarenlang een Asics Nimbusloopster ben ik. Ik vind ze klein vallen en draag daarom maat 44 en die hebben ze alleen in heren. Tegenwoordig vind ik ze veel minder slijtvast dan een paar jaar geleden. Ivm voetplaatproblemen gebruik ik momenteel andere inlegzooltjes. Verder experimenteer ik momenteel ook voor het eerst met een ander merk. Ik doe dat echter voor korte afstanden. Dat is ook het advies dat ik je wil geven. Ga niet gelijk je lange duurloop erop doen. Het binnenwerk van Asics moet ook echt even naar je voet gaan staan.

    Veel succes en groetjes,

    Dorothé

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s