Devil’s trail – Rijk van Nijmegen

IMG_3199

Wat een duivelse trail, concludeer ik een dag na de Devil’s Trail Rijk van Nijmegen. Hij doet zijn naam eer aan. Zie je die mooie roze schoenen boven deze entry? Die zaten na het loopje ganz onder de drek! Maar laat ik bij het begin beginnen…

Waarom de Devil’s trail? Ik ben helemaal geen trailer… mijn laatste trail was de UHT-trail, januari 2015, met een groepje mannen van Fok!-forum . Natte sneeuw, drek, offroad gaan en lekker afzien. Alleen vond ik het die dag elke keer weer een opluchting om asfalt te belopen. Dat had ik gisteren ook. Maar ja…. die medaille. En ik moest toch eens een Devil’s trail proberen om een goed oordeel te kunnen vormen. Je leest: echt duidelijke argumenten had ik niet, ik wilde het gewoon eens geprobeerd hebben.

Het Rijk van Nijmegen ligt vlakbij het huisje van de oma van Steph, waar we logeerden. Sowieso was de omgeving van het loopje, de Heilig Landstichting en zijn musea, één grote trip down memorylane voor Steph.

De trail zelf werd vanuit Camping de Flierenberg georganiseerd. Je zag de stekkerdozen nog op de parkeerplaats staan, dus stonden we op campingplaatsen. Ze hadden er een soort toiletruimte met douches, best wel luxe ten opzichte van de dixies die je normaal hebt, er waren allemaal kraampjes, foodtrucks, een hottub en héél veel parkeerplek. Goed geregeld dus! Dat heb ik ook mensen zien bevestigen in recensies over de dag zelf.

Het had de dag ervoor flink gewaaid en geregend en veel van de versiering was schijnbaar omgewaaid, maar dat hadden ze weer netjes gefixt. Het grappige Devil’s trail duiveltje stond overal.

IMG_3199

IMG_3132

Zoals bij elke trailrun voel ik me altijd een beetje out of place, omdat ik niet zo’n supertanige physique heb en ook geen trailschoenen (daarvoor trail ik te weinig). Salomon had een standje staan, maar je gaat natuurlijk niet last minute trailschoenen kopen 😛

Gelukkig kon ik dit loopje wel mijn nieuwe 8L Kalenji trailrugzakje testen, met smartphonevakje voor. Ik maak zo vaak foto’s onderweg dat ik een grotere rugzak met voorvakje wilde. Met deze kan ik ook veel meer water meenemen (Ik kreeg er ook weer een 1L waterblaas bij). Ik zag dat meer lopers ermee liepen.

We hebben effe lopen zoeken naar de start. Je had een soort B&B-tje verderop, waarvan ik dacht dat daarachter de start was. Maar die was gewoon op het terrein waar ook de kraampjes stonden. Ik had helemaal het supergrote ‘START’-bord gemist op de gigantische finishboog: FAIL!

IMG_3211

We stonden bij de start in een kluitje op elkaar en moesten door een smal hek naar buiten. Daar kwam je op het zandpad dat de bossen inleidde. De zon scheen nog in het begin, later hebben we wat kleine buitjes gehad. Ik vond al gauw een mooi, niet te snel tempo op het vlakke zandpad.

IMG_3203

We zijn niet kort na de start langs een groot, oud bewegwijzeringsbord gelopen waar o.a. ‘Duitsland’ op stond. Ik zie dat mijn telefoon daar achteraf heeft aangegeven dat-ie op dat punt ook in Duitsland bereik had, dus was het ook nog eens een internationaal loopje. Er staan daar ook wat grappige huisjes en tussen een begroeide haag door ga je dan eindelijk de bossen in. Daar hebben we enkele pittige klimmetjes gehad die aardig wat energie vraten. Echter ga je dan ook weer snel naar beneden. Dat herhaalt zich een paar keer, dus de eerste 5 a 6 kilometer was meteen pittig. Ik twijfelde toen al of ik de 22km wel zou halen. Ik had me licht verkeken op de Devil’s trail, ik dacht dat-ie meer allround,voor de beginner zou zijn. BOY WAS I WRONG.

Nou ja, nu overdrijf ik een beetje. Na de pittige stukjes in het bos gingen we al gauw een oversteekpunt over en toen kregen we lange, wat vlakkere stukken in het bos. Af en toe gemeen vals plat, maar echt gemeen klimmen deden we niet meer. Zo nu en dan wel een lekker glibberige modderpoel waar ik met mijn wegschoenen goed moest uitkijken en creatief mijn stappen moest zetten. Maar dat maakt trailen ook wel weer leuk: door de oneffen stukken grond train je je benen weer extra en op andere manieren.

dee

Tijdens de tocht kwam ik nog half in gesprek met een loper die voor de eerste keer trailde hier en net als ik op normale schoenen. Na een tijdje liet ik hem achter me. Voor een eerste trail best een pittige, ben benieuwd of het zijn laatste wordt.

Ook werd ik aan mijn gele GVAC-shirt herkend door een paar lopers, die me Miss Veldhoven noemden 😛

devvie

De omgeving was prachtig trouwens. Mooie vergezichten over weilanden, grappige huisjes in de bossen, prachtige bospaden. Een stukje leidde over het parcours van de N70-trail. Zo nu en dan troffen we wat wandelaars met een hond. Een vrouw noemde ieders naam op zijn startnummer op. “hup, ***”. Toch aardig 🙂

IMG_3175IMG_3185

Ik had het denk ik vanaf 18km echt zwaar. Ik denk mede door honger, die ik nog niet voelde. Ik had namelijk geen zin in mijn gels en heb dus niets genomen. Ik dacht ze ook niet echt nodig te hebben met ‘maar’ 22km, maar ik begon dus toch zwakker te worden. Ook vond ik het conditioneel zwaar, de zachte ondergrond, de stijgingen en bergjes op. Mijn ademhaling was vrij hoog en kalmeerde moeizaam.

fuu

Toen ik eenmaal weer het grote weiland zag vlakbij de B&B, was ik opgelucht. Ik was moe! Gelukkig had ik dankzij mijn telefoonvakje Steph continue op de hoogte kunnen houden van de voortgang en stond-ie al klaar bij de finish. De medaille was een mooie opsteker na de pittige tocht. My spirit animal! We zijn gauw weer vertrokken omdat Steph al 2,5 uur in de auto had gewacht: my true hero!

22801978_894973377322683_2376123934195056640_n

Ik weet niet of ik weer snel een Devil’s trail zou doen. De medailles zijn voor elke editie hetzelfde, al krijg je, als je drie keer meedoet in één jaar, een Devil’s trail snijplank cadeau (bizar cadeau voor een loopje, maar goed…). Ik kan trailen best leuk vinden en dit was zeker niet mijn eerste, maar je maakt het jezelf wel extra moeilijk zonder goede trailschoenen. Sowieso moet je geen snelheidsrecords verwachten bij dit soort loopjes, tenzij je Jeroen Vink heet, en op zich had ik die mindset ook wel, maar alles bij elkaar geniet ik toch meer van asfalt, waar ik lekker tempo kan maken en ik zeker weet hoe ik mijn voeten neer moet zetten.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s