Berlin halbmarathon 2016

header

Deze blog heeft wat meer aanloop gehad dan normaal. Ik heb het verhaal al tijden in mijn hoofd, maar niet altijd de rust en tijd gehad om het neer te zetten. Ik kan het nog steeds als een speelfilm in mijn hoofd afspelen en ervan genieten (niet raar, aangezien ik een groot deel van de race gefilmd heb). De aanloop naar deze halve marathon in Berlijn was lang en de voorbereiding serieus. Het was een soort afsluiter van een half jaar serieuze voorbereiding en het prachtige bewijs dat het mogelijk is iemand in een half jaar naar een halve marathon te trainen… (als je maar wilt).

De reis zelf was al in november gereserveerd. Mijn hardloopvereniging GVAC organiseerde een busreis en informeerde naar geïnteresseerden. Ongeveer in diezelfde tijd was Steph begonnen met samen met me hardlopen. We stelden ons toen al het bizarre doel naar die halve marathon te gaan toetrainen, ook al liepen we samen toen net aan 5km. Zoals je in vorige blogs al hebt kunnen lezen, is de voorbereiding perfect gegaan en waren we begin april klaar voor de eerste halve marathon voor Steph. En onze eerste halve samen!

De reis was al geweldig en indrukwekkend en daar kwam dan nog de wedstrijd zelf bij! In de dagen voor de wedstrijd moesten we oppassen niet teveel te lopen door Berlijn, want vermoeide voeten op de wedstrijddag is niet zo handig. Met grote dank aan de S-bahn in Berlijn is dat redelijk gelukt. O.a. de S-Bahn bracht ons met gemak naar alle toeristische plekjes en weer terug naar ons hotel. We hebben geweldige dingen gezien en willen dolgraag weer terug.

Op de ochtend van de race ontbeten we vroeg en zou de buschauffeur (een geweldige vent met veel mooie verhalen) ons zo dicht mogelijk naar het startgebied brengen met de bus. Op de weg ernaartoe moesten we behoorlijk veel lachen, omdat we veel vrijwilligers van de organisatie bij dranghekken passeerden die ons vol verbazing aankeken wanneer we een hek passeerden voor een gebied dat eigenlijk afgezet was. Zelfs op de Straße der 17. Juni  (de straat die richting de Brandenburger Tor leidt) konden we gewoon verder rijden. Onze buschauffeur was ruthless en probeerde het net zolang tot het lukte; hij moest en zou ons dichtbij het startvak krijgen. Ik vond dat we redelijk dichtbij het startvak belanden, sommige van mijn busgenoten vonden van niet. (ik denk dat ik meer van het halfvolle glas ben tegenwoordig).

Uiteindelijk wisten we dicht bij het startvak te komen.Uiteraard liet mijn darmstelsel zich gelden en vlak voordat we stopten moest ik nog snel naar de bus wc.

GOPR6862.00_00_19_24.Still002

Steph en ik startten in startvak C. Het vak voor mensen die een halve marathon in 1:42 lopen. Veel te snel, maar wel lekker vooraan. Ik moest íets opgeven als eindtijd en dus werd de Halve marathon van Venlo van 2015 mijn ijkpunt. We stonden naast iemand met een lieveheersbeest op zijn hoofd en een Duitser met een GoPro Hero3. Die Duitser heeft nog een stukje Steph gefilmd (vanaf 0:09 : https://vimeo.com/161471200 ). Ook geeft het een mooie impressie van de wedstrijd.

Om iets over tienen mochten we starten. De start was magisch. Rijendik mensen langs de kant, de mascotte van de organisatie die je kon highfiven, en bij mij dan in ieder geval de gedachte: hier hebben we dan een half jaar naartoe getraind en nu was het zover!

Het weer was warm. Steph had twee dagen voor vertrek twee nieuwe wedstrijdshirtjes gekocht van Adidas en Mizuno bij Run2day Eindhoven. Tijdens onze bostrainingen bij ongeveer dezelfde temperatuur als was voorspeld voor deze dag (20 graden), trok hij de warmte niet. Het gele Adidas-shirtje was het gekozen shirtje voor vandaag en dat heeft hem prima door de wedstrijd geholpen.

GOPR6862.00_00_42_00.Still003

Omdat ik in onze trainingen eenmaal had getraind met het zelf dragen van de GoPro, had ik hem mee (in mijn hand dragen bleek de beste techniek). Het heeft geweldige beelden/screenshots opgeleverd die een mooie herinnering zijn aan de wedstrijd en die je van de organisatie niet gaat krijgen. Het filmpje zelf is helaas nog steeds in wording 😉

Dan terug naar de wedstrijd… Het eerste stuk was vooral lang en rechtuit, maar leidde al gauw langs mooie gebouwen. Ik keek en filmde mijn ogen uit. De straten waren breed en er was voldoende ruimte voor de tienduizenden lopers. Er waren ook opvallend veel Denen aanwezig (en hun supporters).

GOPR6862.00_01_39_48.Still027.jpg

De eerste magische plekken om langs te lopen waren o.a. De Brandenburger Tor en de Siegessäule (de grote gouden engel, die je schijnbaar ook kunt beklimmen). Daar stonden ook de eerste samba trommelaars (daar waren er echt ontzettend veel van aanwezig en ik vond ze allemaal even gezellig).

GOPR6862.00_02_48_08.Still034

Had ik in het begin nog veel last van vermoeide benen, later werd dat beter.

(monument voor de gevallen Russische troepen tijdens WOII):GOPR6862.00_02_23_13.Still033

De Brandenburger Tor! ❤

GOPR6862.00_02_13_12.Still029

GOPR6862.00_02_21_12.Still030

Onze eerste waterpost kwam pas op 6km. Vooral Steph had hem hard nodig en kieperde hem over zijn lijf heen. Ik hoopte wel dat de volgende niet ook weer na 6km kwam, want het was warm. We naderden slot Charlottenburg, wat we overigens niet bezocht hebben dit tripje. Daar was ook het draaipunt van het parcours. Gelukkig begon vanaf daar ook de waterpost frequentie toe te nemen. En de mensen, want dit was meer bewoond gebied. Mooie sierlijke wijken, met veel mensen uit ramen, de meest bizarre muziekbandjes (deze Tumblr pagina is eraan gewijd: ( http://th33v1lc4t.tumblr.com/archive ) .

Al snel volgde de Kurfurstendamm:

GOPR6862.00_03_24_31.Still008

Het weer bleef prachtig. En de waterposten talrijk. elke waterpost kieperde Steph een bekertje over zijn hoofd heen. Ook hebben we een voorraad winegums en beide een gelletje gegeten onderweg.

De terugweg was eigenlijk het mooiste, vond ik. Nog meer iconische plekken zoals Zoologischer garten, de Gedenkkerk met zijn kapotte ramen, en uiteindelijk ook de Potsdamer platz waar er ook weer ontzettend veel mensen langs de kant stonden. En je naam scandeerden! Op de Potsdamer platz begon het euforiegevoel, want we zaten al rond de 16/17km en met Steph ging alles nog prima. Duimpjes! Blijheid!

GOPR6862.00_03_56_09.Still010

12961595_1319935908022499_6319576818382773514_n

Daarna werd het een feest. Veel confetti, gekleurde rook en blije mensen:

halbmarathon_8

halbmarathon_9

Een ontzettend goede sfeer waardoor je alleen nog maar meer gedragen werd. En toen draaiden we de binnenstad in. Langs grote wolkenkrabbers én… langs Checkpoint Charlie!

GOPR6862.00_04_23_22.Still016

GOPR6862.00_04_35_45.Still017

Bij Checkpoint Charlie stonden de gebruikelijke acteurs met hun Amerikaanse pakjes aan en de massa’s toeristen. Toch is het een mooie plek om te passeren. Zeker gezien de geschiedenis.

De 20km leidde over een brug over de rivier de Spree. We waren er bijna! En Steph liep meer kilometers dan hij ooit gelopen had. We finishten hand in hand uiteraard en in een prachtige tijd van 2:10:56, met een gemiddelde pace van 6:07.

GOPR6862.00_05_45_15.Still020.jpg

0009

 

Eenmaal over de finish begon de drukte. Met zijn tienduizenden tegelijk een poncho halen, banaantjes en ja hoor.. de medaille. De medaille is een beetje een understatement voor zo’n prachtige wedstrijd, maar hij heeft voor mij een speciale waarde.

IMG_9001

leeuwtjes.jpg

De ontlading was ook geweldig. Samen een half jaar getraind, samen allerlei obstakels overwonnen en dit was het prachtige resultaat. Steph zal het moeilijk krijgen om een dergelijke speciale halve marathon nog te overtreffen in sfeer, ik denk dat we daarvoor echt naar het buitenland moeten. De medaille hangt nu aan zijn overhellende spijkertje aan de muur.

Feitelijk ligt de wereld nu voor ons open en dat besef is misschien wel extra gekomen na deze wedstrijd. Elke grote wereldstad heeft wel een halve marathon en dat is ook een geweldige manier om een stad te ontdekken. We kunnen nu overal heenreizen om te ‘medailleharken’ en samen hard te lopen. En dat zullen we dan ook zeker gaan doen!

Advertenties

One comment

  1. Zolang jij erover blijft bloggen, kan ik meegenieten, ook al mis ik de financiën om ook in het buitenland te lopen (anders dan net over de grens in België). Bedankt voor het wedstrijdverslag van Berlijn.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s