Kerstloop Dronten

Het idee voor deelname aan de Kerstloop Dronten ontstond op Twitter. De organisatie gaf aan dat er nog geen enkele Brabantse of Limburgse deelnemer was. Dronten is niet echt om de hoek, maar omdat mijn broer in Lelystad woont (20 minuten rijden naar Dronten) werd het ineens tóch haalbaar. Daar kwam nog bij dat ze een halve marathon onderdeel hadden (officieel en gecertificeerd volgens de atletiekunie). Mijn favoriet!

Al op vrijdag de 19e vertrok ik vanaf mijn werk, met werk-tas en reistas, richting Lelystad. Hopende dat ik overal aan had gedacht: hardloopschoenen, sokken, Garmin met lader, regenwerend jackje, petje, bibbits en het donderdag verkregen shirt van mijn vereniging (GVAC). Niet het officiele geel/zwart/groene clubshirt, maar een jubileumshirt, mannenmaat M. Een beetje groot, maar in ieder geval iets. Je moet wat om in Flevoland je vereniging te promoten.

Al kijkende op de website bleek ik overigens niet de enige Brabo: de organisatie had mede Eindhovenaar Kim Dillen uitgenodigd. Dat ik ge0wned zou worden op de halve marathon, stond dus al vast.

Op de dag zelf had mijn schoonzus heerlijke havermout-kokos-banaan pannekoekjes gebakken die ik smakelijk heb opgegeten. Rond kwart voor 12 vertrokken we naar Dronten. In het Almere college kon het startnummer en shirt opgehaald. Op zich een mooi shirt, alleen heb ik nu al drie oranje shirts en is-ie aan de grote kant 😉

10423925_615208751939773_8210115835196957605_n

De weerberichten waren niet echt denderend. Tot ongeveer 13:00 stormachtig, daarna kans op regen. De start was koud, maar ik wist dat ik het vanzelf warm zou krijgen. Dat gebeurde ook gauw nadat ik enkele kilometers onderweg was.

run2

Het parcours van de Kerstloop is best apart. De eerste kilometers ga je over de weg terug naar Lelystad, daarna schiet je een woonwijk in. In de woonwijk liep het prima en windstil. Er stond een DJ-kar en wat publiek her en der. Na een kilometer of 5 liepen we de woonwijk uit, een viaduct onder en de weilanden in. Daar waaide het behoorlijk hard (ik las windkracht 7 ) en had ik soms moeite om vooruit te komen. Mijn prachtige tempo van rond de 4:55/km sneuvelde daar en ik moest tegen de wind in bikkelen.

Rond de 8/9 km liepen we Dronten weer in. De 10km lopers splitsten vlakbij de finish, de halve marathon-lopers maakte een bochtje en liepen weer terug. De teller stond op 50 minuten. De laatste 10km bleken net zo zwaar. Af en toe regende het lichtjes, af en toe had ik het weer warm en de wind/storm bleef onverminderd hard op de polderdijken beuken. Op een gegeven moment werd ik aangeduwd door een wat ouder stel op 1 van de dijkjes, met zijn drieën kwamen we maar moeizaam vooruit.

Op 19/20km merkte ik dat er geen eindsprintje meer inzat. Door de harde wind was ik moegebeukt en had geen energie meer over. Ik heb de laatste kilometers uitgelopen, mijn broer (die stond te wachten bij de finish gehighfived en ik finishte uiteindelijk in 1:51:25. Kaput!

run

run7

Ik had gemikt op een tijd onder de 1:50, maar met dit weer en wat extra ballast(lees: kilo’s) ten opzichte van eerder dit jaar geen slechte tijd. In mijn klassement was ik als tiende geëindigd. Eindconclusie van dit loopje? Niet heel bijzonder, geen uitzonderlijk mooie omgeving (de Zeebodemloop in Lelystad is een stuk mooier), maar wel een leuke ervaring rijker. En flinke spierpijn in de kuiten!

Advertenties

One comment

  1. Toch leuk dat je daar gelopen hebt. Ik heb jaren door heel Nederland gereisd en overal loopjes gedaan. Nagenoeg altijd als enige GVAC-er, maar wel altijd in GVAC-shirt. Dat waren toen nog de ouderwetse katoenen shirts…. Met de stijgende brandstofprijzen (ik reed nog op gas) en de stijgende inschrijfkosten ben ik daar uiteindelijk mee gestopt en doe hoofdzakelijk alleen nog Brabant en Limburg. Voor jou als autoloze loper is dat natuurlijk ook een probleem. Maar als je de kans hebt moet je ook eens de halve marathon van Linschoten doen. Dat is ook wel een bekende, voorheen de laatste halve marathon van het jaar, maar nu intussen al niet meer. Het is jammer dat ik geen halve marathon conditie meer heb anders zou ik wel weer eens mee gaan of rijden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s