Marathon Eindhoven 2014

Hier werk je dan naartoe, gedurende misschien wel driekwart jaar. Vanaf juli 2014 samen getraind met de marathongroep van GVAC, maar eigenlijk vanaf september 2013 al trainingen boven de 25km aan het houden. Als ik terugblader in de hardlooptopics op Fok!, vind ik terug dat ik op 14 november 2013 mezelf voor het eerste voornam me te gaan inschrijven. Ik had het misschien al eerder aangekund, als ik niet geblesseerd was geraakt eind 2012. Allemaal achterafgelul, want alles heeft zijn reden en achteraf heb ik nergens spijt van.

De dag zelf: Niet eens zo heel vroeg opgestaan (half 8). Aangekleed (lucky shirt, (nieuwe) herzog compressietubes), startnummer met bibbits (eerste keer met die dingen gelopen) opgedaan, achterkant van mijn shirt kreeg ook een startnummer (ook dit was de eerste keer). Daarna van mijn berg van circa 10 pannekoeken 5 naar binnen gewerkt, waarbij de laatste er maar met moeite inging.

Om 9 uur vertrokken we ri. Eindhoven Centrum. Eigenlijk te vroeg, maar ik had geen zin om te stressen of gehaast te doen. We arriveerden al om 9:08 bij de parkeergarage. Daar door het station van Eindhoven heen gelopen, waar de treinen van en naar Maastricht niet reden. Ik voelde meteen medelijden met alle lopers uit Limburg. Aangekomen op het stationsplein (nieuwe lokatie) zag ik de gekleurde vlaggen van de startvakken al. Lekker de dixie bevuild (waar er warempel nog wc-papier was) en daarna mijn vak opgezocht (groen).Ik had uit een soort ‘stommiteit’ in maart 2014 een veel te snelle tijd opgegeven (want de marathon is twee keer je snelste tijd op de Halve, right? 😛 ). Dus die zou ik wel ‘effe’ in 3:30 lopen (Right..) . Enfin, niks aan de hand, want bij de start blenden we allemaal weer in 1 vak. Vaag genoeg voelde ik in het startvak nog steeds geen zenuwen.

Netjes om 10:00 startten we. Ik zag direct allerlei mensen van de marathongroep waarmee ik had gelopen. Direct na de start werd ik door allerlei lopers ingehaald die vrij snel van start gingen, ik bleef strak rond de 6:00/km lopen, zoals we tijdens de loopgroep ook altijd deden en waarvan ik wist dat ik het vol kon houden. Ik heb eerst de 4:15-pacers voor me gelaten, maar heb ze later weer ingehaald, omdat ze me irriteerden 😛 (doen me altijd denken aan een soort lemmings omdat ze soms gedachteloos achter hun ‘leider’ aan lijken te lopen).

Op 10km mijn eerste gel naar binnen gewerkt (pindakaas, om nom nom), ook al had ik geen honger. Qua water lukte het prima om de waterposten aan te houden en energydrank en water af te wisselen. Even later kwam ik Bjorn tegen, enthousiast zwaaiend. Mooi, dan wist ik ook waar-ie stond op het 30km punt.

Op een gegeven moment was er een wisselpunt voor Estafette- en marathonlopers. Ondanks de JOEKELS van verlichte pijlen liep ik achter de Estafettelopers aan (te herkennen aan de startnummers met T- erin). Snel mezelf hersteld, over de berm heen gelopen en me weer bij mijn mede-marathonners gevoegd. Inderdaad irritante lui, die estafettelopers. Op hun wisselpunt beginnen ze weer enthousiast op hun 4:50-tempo en zoeven je voorbij. Dat gebeurt nog 3 keer in de wedstrijd en daardoor ga je ze na een tijdje eruit pikken. Niet aan toegeven dus 😉 .

Op het 15km kwam ik meerdere mensen tegen, waarbij ik me alleen bewust was van Sander, die enthousiast zwaaide. Ik ook, want ik voelde me prima. Ik miste echter Marcel, een oud-collega die achter me aan fietste en mijn man die in de andere hoek stond. Marcel is een bijzondere, omdat die me ooit onbewust stimuleerde om buiten te gaan hardlopen en me in te schrijven voor de halve marathon van Eindhoven. Marcel haalde me in, moedigde me aan en maakte wat foto’s. Daarna begon het lange stuk over de oirschotsedijk, de verbinding tussen Eindhoven en Best.

Eenmaal aangekomen in Strijp zag ik vaag genoeg ineens onze interim manager staan met zijn racefiets. Verbaasd gezwaaid en vervolgens is die me nog bijna 10km gevolgd en heeft me aangemoedigd. Tegen die tijd was ik al in de binnenstad, over de helft! Langs de mediamarkt en de Piazza en weer terug richting de Veldmaarschalk Montgomerylaan (waar je begint). Ook daar weer bekenden: Halve Marathon-lopers van mijn loopvereniging in hun clubtenue, wachtend tot ze mochten starten voor hun Halve Marathon. Ik vermoed dat ik rond die tijd mijn clubgenote Friedel heb ingehaald, de enige andere van onze club die de Marathon liep.

We waren voorbij de 20km, dus ging er weer een gel in. Ik had er vijf meegenomen. Drie in mijn spibelt, bij mijn smartphone en twee in de zijrits van mijn broek. Ik denk dat ik rond de 25km begon te merken dat er blaren begonnen op te spelen. Mijn linkervoet is enkele milimeters groter dan de rechter, dus die begint altijd als eerst (en dan vooral het kleine teentje). Ik vond het moeilijk om het tempo vol te blijven houden, maar het lukte.

Op 30km stond Bjorn weer, rots in de branding, met een grote fles Aquarius, isotone goddelijkheid die ik heel goed kon gebruiken, want ik was een beetje aan het inkakken. Ik heb driekwart leeggezopen, hij is een stukje met me meegerend en we waren alweer bijna bij het estafettepunt. Opeens kwam een van de loopvereniging-trainers naast me fietsen en herinnerde me eraan dat ik mooi rechtop moest lopen, omdat dat minder energie kostte. Hij had gelijk en dus deed ik dat.

Op het 32km punt weer een gel erin, ook al had ik nog steeds geen honger! En toen hoefde ik er ineens nog maar 12. Op de Oirschotsedijk opnieuw Bjorn en Sander, hardloopmaatjes. Bedankt dat jullie er waren, mannen 🙂 Daarna de laatste keer over de Oirschotsedijk (het fietspad-deel). Ik liep nog steeds heerlijk, ook al voelde ik echt wel mijn stramme spieren en pijntjes opspelen. Overigens weer een bekende tegengekomen, die me ook weer aanmoedigde ❤ .

Op het 35,67-punt, al kijkende op mijn Garmin, besefte ik ineens dat dit verder was dan ik ooit gelopen had. Mooie gedachte 🙂

Op het 37km punt nog maar een gel genomen, om de slapte en het energieverlies voor te zijn. Ik hoefde er nog maar 5, maar er kan veel gebeuren in 5km. Ik merkte dat ik op Strijp nog energie over had, want ik had er ineens weer rondes tussen zitten van 5:44 en sneller. Ik rook de finish. Wederom de man met de hamer gepasseerd en een feestkar met feestende lui (waar ik normaal een grafhekel aan heb, maar die ik nu goed kon hebben).Ineens voorbij het PSV-stadion, richting het 18 septemberplein, waar je ineens midden tussen het publiek loopt. Wildvreemden die je aanmoedigen, waar ik ook energie uit haalde, alsof ik letterlijk gedragen werd door die mensen.

Op de markt in het Centrum herinnerde ik me een filmpje van de marathon van enkele jaren geleden: ik had daar een man in de laatste kilometers kramp zien krijgen: hij moest bijna kruipend verder. Ik vreesde daar ook voor, maar ik heb zelfs nog wat mensen ingehaald op de markt. Intussen gaf mijn Garmin allang al 42km aan. Echter moest ik toen nog het laatste verhoginkje op aan het einde van het Stratumseind aan, de hoek om bij de Run2day winkel (over een soort zee van confetti heen). Nog maar 500m, stond er op een bord. YES! Tegen die tijd was ik eindelijk behoorlijk gaar. Geen oog meer voor mijn omgeving en de mensen aan de kant en ik heb een ‘soort van’ eindsprint ingezet. En daar was de finishboog.

Vorig jaar bij de HM finishte ik tussen allerlei mensen in, dit keer finishte ik alleen. Handjes de lucht in en bij de finish stonden mijn lief en schoonouders te wachten ❤ .

Ik kijk met een supertevreden gevoel terug. Ik voel me er heel trots op (en dat zeg ik niet zo vaak over mezelf). Ik denk dat ik ook mede door de marathontrainingen bij GVAC heb geleerd te doseren en een vast tempo heb aan kunnen houden. Ik kijk er eigenlijk wel naar uit om komend jaar weer een marathon te lopen, want wat is Marathonlopen leuk!. Of nog verder: een ultrarun (50km of meer) !

Officiële uitslag:

Naam Mariska

Woonplaats: Eindhoven

Afstand De Lage Landen Hele marathon

Categorie Vsen

Totaal plaats 1069 / 1296

Categorie plaats 55 / 70

Snelheid 10,084 km/uur

Netto tijd 4:11:03

5 kilometer 29:46

10 kilometer 59:17

15 kilometer 1:28:52

20 kilometer 1:58:24

Halve marathon 2:05:03

25 kilometer 2:27:24

30 kilometer 2:57:54

35 kilometer 3:28:36

40 kilometer 3:59:17

10726327_970059333011483_699942350_n   sarfMarathon Eindhoven 2014ggd10473767_301539100037625_1324912858132745985_n

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s