Spa Francorchamps run

Vrijdagmiddag rond drieën al vertrokken richting Spa.Toen nog rustig en schijnbaar hebben we de file van ‘boze’ Nederlanders gemist. Ik had een hotel geboekt om mijn ‘chauffeur’ wat rust te gunnen (het is toch iets meer dan anderhalf uur rijden vanuit Eindhoven). Rond een uur of half 5 ingecheckt in Hotel de la Source, een hotel wat letterlijk tegen het circuit aangeplakt ligt en nog supernieuw is (gebouwd in 2011 of 2012 meen ik). Dat is o.a. te zien aan de schone, nieuwe kamers en inrichting. Er is ook een sauna en sportruimte aanwezig met loopband, dumbbells en crosstrainers en je kunt ook praktisch naast het hotel in de bossen hardlopen als je wilt. We hebben nog lekker gegeten in het restaurant en ’s avonds zijn we in het Kingsize bed geploft. Meteen een soort minivakantie van gemaakt.

hotel

’s Ochtends hebben we ontbijt op bed laten komen. Broodjes, fruit, cornflakes met sojamelk, ik heb me goed volgestopt voor de wedstrijd  Tegen kwart voor 10 richting circuit gereden voor het startnummer. Het was al lekker druk en gezellig. Ik vond het al meteen erg goed georganiseerd. Voldoende eetgelegenheid, parkeerplek, een omroeper die je nog even op de laatste puntjes wijst, bordjes met aanduiding waar je je startnummer moest ophalen (in de pitstraat) en voldoende toiletten. Kreeg ook echt al de kriebels toen ik in de pitstraat de baan al zag liggen. De 7 en 14km startten vanaf het parcours (met stoplicht) en de 21,1km/HM vanuit de pitstraat).

Volgens de organisatie deden er deelnemers mee uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Denemarken. Ik schat dat er in totaal 700 a 800 deelnemers meededen.

ready

Toen weer terug naar het hotel; uitchecken, startnummer omdoen, honderd keer naar de wc en spulletjes in de auto gepropt. Opnieuw op naar ’t Circuit! Daar aangekomen startte net de 7km (om 11:00) resp. de 14km en HM een kwartier later. We hebben nog een vriendin uitgezwaaid die de 14km liep (en die na 1 rondje afhaakte) en ik kwam bij de start van de HM een bekende en vriendin tegen. De start was wel wat rommelig. Achter een afzetlint en 5 minuten voor de start stond nog niet eens iedereen op zijn plek. Ik wilde altijd al eens vooraan starten, dus ben gewoon lekker vooraan gaan staan. Ging ook weer supersnel van start.

rfun2

Het was wel een bizar parcours om te lopen. Direct na de pit ga je al snel naar beneden (en kun je je laten vallen) tot aan de Eau Rouge. De eerste keer verkeek ik me er echt op hoe bizar snel die stijgt en hoe zwaar die is. Ik dacht dat-ie vergelijkbaar was met menig Zevenheuvelen-bergje, maar die waren peanuts vergeleken bij deze stijging. Na de Eau Rouge heb je vervolgens nog een km of anderhalf vals plat, waar ik heeeeeel veel mensen flink op stuk heb zien gaan. Mijn tempo zakte daar ook terug tot >6min/km.

(Eau Rouge)

1920501_701694146519954_511591555_n

1939504_268514776657122_119978934_n

Gelukkig stond er vlak na dat vals plat een waterpost die ik niet verwacht had! Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt, want het zonnetje was warm! Na het vals plat ging je een bochtje om en daarna kwam het feest: naar beneden toe, jezelf laten vallen! En dat kon een heel lang breed stuk, waardoor ik het slakkentempo van het vals plat weer helemaal bij kon halen. Met 3:45/3:50 naar beneden, superfijn (ik voel het nu wel in mijn hamstrings, kuiten, schenen, billen, etc.). De omgeving en de vergezichten de diepte in zijn ook zoooo mooi, het was echt genieten  Ik vond het ook machtig te zien hoe sommige stukken van de baan duidelijk vaak bereden waren door formule1-banden door de zwarte rubbersporen. Voelde me vereerd er te lopen.

538024_701694203186615_379238501_n

Na het eerste rondje dacht ik serieus: “Waar ben ik aan begonnen?  ” en toen moest ik er nog 2…  Maar voor hardlopen geldt dat ik nooit, maar dan ook nooit wil opgeven, hoe zwaar het ook is. Dus voor de tweede keer de Eau Rouge in. Dat ging al iets beter, maar was opnieuw slopend. Ik voelde elke keer dat ik hem beklom een stukje kracht wegsijpelen. De tweede keer naar beneden heb ik nog eens extra misbruik gemaakt en lekker gas gegeven.

Voor de toeschouwers was deze run ook echt tof: je had alle ruimte om je te bewegen op het parcours en langs de kant te gaan staan. Zo zag ik verschillende toeschouwers lekker in het gras zitten langs de kant. Er gold eigenlijk geen enkel verbod, behalve dat publiek eigenlijk niet op de baan mocht komen (al deden ze het wel).

IMG_2558

Ik ben uiteindelijk, volgens mijn Garmin, gefinisht in 1:47:15, echter heb ik mijn Garmin nét te laat aangezet, dus schat ik de officiële tijd eerder op 1:48. Alle trage, zware stukjes zijn volledig gecompenseerd door de rappe stukjes naar beneden, dus ik ben wel blij met mijn eindtijd. Zeker ook gezien de temperatuur. Het was sowieso een onvergetelijk, bijzonder loopje met een gemoedelijke sfeer. Volgend jaar weer!

Erg veel filmmateriaal beschikbaar:

  • (filmpje van een loper: https://www.youtube.com/watch?v=Lozzw-Yj5Vk  )
  • (filmpje van de organisatie zelf: https://www.youtube.com/watch?v=872xgbCUFMQ  )
  • (ons eigen filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=M3t8934XU8M )
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s